Мали Зворник

Вук Караџић

У Србији се данас обележава Дан просветних радника – 8. новембар- Митровдан – дан рођења Вука Караџића( негде ћете прочитати податак да је Вук рођен 6., а негде 7., новембра).

Вук Стефановић Караџић је рођен у Тршићу 1787.  Добио је име Вук како му вештице и духови не би наудили. Мајка му се звала Јегда, a oтац Стефан.
Писање и читање је научио од рођака Јевте Савића. Касније је наставио школовање у Лозници и у манастиру Троноши.
Почетком Првог српског устанка Вук је био писар а касније је отишао у Сремске Карловце да се упише у гимназију али је био престар па неко време је провео у тамошњој богословији. ПОсле је учио немачки језик, у Београду упознао Доситеја Обрадовића и замолио га за помоћ како би наставио са образовањем, али га је Доситеј одбио. Вук је почео да ради као писар код Јакова Ненадовића. Заједно са рођаком Јевтом Савићем је прешао у Београд и обављао писарске послове.
Кад је Доситеј отворио Велику школу у Београду, Вук је постао њен ђак. Када је оболео отишао је на лечење у Нови Сад и Пешту, али му је нога остала згрчена. Хром се вратио у Србију. Кратко време је у Београду радио као учитељ у основној школи.

Вук се у Бечу оженио са Аном Маријом Краус. Имали су много деце: Милутин, Милица, Божидар, Василија, 2 некрштених, Сава, Ружа, Амалија, Александрина од којих су сви осим кћерке Мине и сина Димитрија, умрли у детињству и раној младости .
У Бечу је Вук је почео са сакупљањем народних песама и раду на граматици народног говора. Тамо је објавио збирку народних песама и прву граматику српског језика на народном говору, затим и другу збирку народних песма под именом „Народна сербска песнарица“…
Веома је значајан његов рад на реформи ћирилице као и рад на граматици и речнику.
Упростио је азбуку и правопис и применио принцип: „Пиши као што говориш, а читај као што је написано“. Вук је сматрао да сваки глас треба да има само једно слово, па је из дотадашње азбуке избацио све непотребне знакове, која су се писала иако нису имала својих гласова.
starivuk-300x291

О Вуку Караџићу  на :

http://www.rastko.org.rs/knjizevnost/vuk/index.html

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: