Мали Зворник

Дан школе

ПРОГРАМ ПРОСЛАВЕ ДАНА ШКОЛЕ

ПЕТАК,  14.03.2014. ГОДИНЕ 

1300   ПРИРЕДБА УЧЕНИКА У ДОМУ КУЛТУРЕ

Основна школа „Бранко Радичевић“ у  Малом Зворнику је конституисана као установа за основно образовање и васпитaње деце, без издвојених одељења. Школу похађају ученици  са подручја Малог Зворника, Сакара и делимично села Будишића.

    Основна школа у Малом Зворнику је 1905. године као четвороразредна, а 1960. године прераста у осморазредну-осмогодишњу.

      У школској 2013/2014. години уписано је 379  ученика од првог до осмог разреда. Сходно броју ученика, формирано је  8 одељења од првог до четвртог разреда  и  8 одељења од петог до осмог разреда, што укупно чини  16 одељења.

 

ИЗ ЛЕТОПИСА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ

 У МАЛОМ ЗВОРНИКУ

 

  „По исказу мештана школа у Малом Зворнику основана је 1900. године. Пре овога времена школа није ни постојала, нити су ђаци одлазили у било коју другу оближњу школу. Пре 1900.године постојала је у месту само муслиманска верска школа- мејтеф…

Школска зграда је подигнута такође 1900. године.Већина мештана овака изјављује, док  мањи број као годину подизања школе означава време после 1900. године. Архива ове школе уништена је у оба светска рата. Данас од предратног архива не постоји ни један документ, по коме би се могло поуздано установити шта се одиграло у прошлости.Због тога прве стране овог летописа састављене су на основу исказа старијих мештана, а ти подаци нису увек потпуно веродостојни.       

Као први учитељ школе у Малом Зворнику помиње се муслиман Авдо Карабеговић. Провео је само две године на служби у овој школи, а иза тога је умро, пошто је био оболео још као ђак.

За сво време рата школа  од 1941. године до ослобођења није радила. Школска зграда је потпуно оспособљена за рад 1. септембра 1946. године. После ослобођења први наставници ове школе били су Олга Живановић и Даринка Војков, али су обе наставнице провеле врло кратко време на служби у овоме месту. Вера и Миодраг Крстић примили су дужност наставника у овој школи на дан 25.априла 1946. године.

По исказу мештана школа је од оснивања до краја рата имала једно одељење. Тада је у месту било 200 домова, није било потребе да се отвори  друго одељење из више разлог, а на првом месту због тога шзо муслимани не школују своју женску децу из верских разлога, те никад није било довољно деце за два одељења. С обзиром да за време рата  школа није радила, указала се потреба за отварањем другог одељења. Друго одељење отворено је по одлуци Министарства просвете Србије 30. априла 1946. године. Школске 1945/46. године ниједно муслиманско женско дете није похађало основну школу.

    „Почетком 1946.године основана је Народна књижница при основној школи. Од предратних књига није затечен ни један комад, пошто је све у току рата уништено. У току месеца маја приновњено је 80 књига, тако да је  књижница имала укупно 150 књига.Најревноснији читаоци били су ученици ове школе, а затим омладина. Старији су се ретко уписивали за чланове књижнице, а и они  који су били чланови ретко када су узимали књиге…“

     26.09.1960. године  изврђшено је свечано отварање нове школе, којој је дато име
„ Бранко Радичевић“.

            Школа је за постигнте резултате од изузетне вредности у области образовања и васпитања добила Републичку наградау 1977. године.

           

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: