Мали Зворник

Просветитељ

Шта, уопште,  значи просветитељ  ?

 

            То је онај који учи људе да свет не гледају само својим телесним него и својим духовним очима. Духовне, невидљиве, унутарње очи има свако од нас у себи, али их свако не држи отворене и не уме да гледа њима. Оне се отварају ако разумемо и прихватамо да богатство у новцу и имању никако није и највеће богатство. Оно друго, које човек стекне у свом  уму и срцу, много је веће а нико га не може ни опљачкати, ни отети.

            Тако је учио Свети Сава.

            На крају ћу вам испричати и једну легенду која се преносила у српском народу са колена на колено. Та легенда каже да је Светога Саву, на његовим дугим путовањима, увек пратио ограомни сиви вук од кога је изгледа, Свети Сава научио не само језик вукова него и свих других животиња. Знао је дакле, немушти језик и звери би му се покоравале, где год би се појавио. Али оно најважније о чему казује иста легенда, ово је: у тренутку када је у манастриру на Светој Гори, млади кнежевић Растко , вршећи свети обред, постајао монах Сава, у простору изнад себе угледао је оно мало, златно јагње које му се, некад јавило у сну. Лебдело је изнад њега и зачуо је глас и речи:

„ НА ТЕБИ ЈЕ ДА СВАКОМ ЖИВОМ СТВОРУ НА ЗЕМЉИ ЧИНИШ ДОБРО, ЈЕР СЛОБОДАН СИ ОД СВАКОГ СТРАХА ОСИМ СТРАХА ОД БОГА  ЖИВОГА.“

 

Одломак из приповетке „ Златно јагње „ С.Велмар-Јанковић

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: